Είναι το σοκολατούχο γάλα το ιδανικό μεταπροπονητικό ρόφημα;

Το μόνιμο πρόβλημα των περισσότερων αθλητών είναι τι μπορούν να καταναλώσουν μετά την προπόνηση, ώστε να πετύχουν σωστή αναπλήρωση των αποθεμάτων που χρειάζεται το σώμα τους, μέχρι την επόμενη προπόνηση.

Το σοκολατούχο γάλα έχει αρχίσει να κερδίζει τα τελευταία χρόνια την προσοχή, ως μια καλή λύση μεταπροπονητικού ροφήματος αναπλήρωσης μετά από προπόνηση που «αδειάζει» το μυικό γλυκογόνο. Οι λόγοι είναι αρκετοί, και θα τους αναλύσουμε, αλλά αν όντως μελλοντικά έρθουν κι άλλες μελέτες να ισχυροποιήσουν αυτή την υποψία για το σοκολατούχο γάλα, τότε θα έχει βρεθεί μια αρκετά οικονομικότερη λύση μεταπροπονητικού ροφήματος, συγκριτικά με τα γνωστά εμπορικά ροφήματα που υπάρχουν στην αγορά.

Το σοκολατούχο γάλα κέντρισε το ενδιαφέρον διότι περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος καθώς και νερό και ηλεκτρολύτες, κάτι που το καθιστά ιδανικό μεταπροπονητικό ρόφημα. Πιο συγκεκριμένα, ένα σοκολατούχο γάλα χαμηλών λιπαρών αποδίδει μια αναλογία 4:1 υδατανθράκων προς πρωτεϊνη, ανάλογη πολλών εμπορικών ροφημάτων αναπλήρωσης, παρέχοντας παράλληλα υγρά και νάτριο στο κομμάτι της αποκατάστασης. Μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση σοκολατούχου γάλακτος κατευθείαν μετά την προπόνηση και ξανά 2 ώρες μετά από αυτήν φαίνεται να αποτελεί ιδανική σύσταση για την αποκατάσταση του αθλητή καθώς φαίνεται ότι βοηθάει στην υποχώρηση των δεικτών της μυικής καταπόνησης.

Πριν από 1 χρόνο για το λόγο αυτό έγινε μια μετανάλυση, μια μελέτη δηλαδή που συγκεντρώνει και ανακοινώνει συνολικά αποτελέσματα πολλών μελετών μαζί, και αφορούσε το σοκολατούχο γάλα και την αποτελεσματικότητα του ως ροφήματος αναπλήρωσης, σε σχέση με άλλα αθλητικά ποτά ή σε σχέση με το απλό νερό. Η αποτελεσματικότητα των ροφημάτων αξιολογήθηκε με δείκτες που ελέγχονται στους αθλητές στην διάρκεια της αποκατάστασης τους.  Δείκτες που ελέγχθηκαν ήταν για παράδειγμα ο χρόνος εξάντλησης του κάθε αθλητή, οι καρδιακοί παλμοί του, το γαλακτικό οξύ στο αίμα του και τα επίπεδα της κινάσης της κρεατίνης στο αίμα. Παρότι στους περισσότερους δείκτες δε βρέθηκαν ουσιαστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα παραπάνω ροφήματα στην διάρκεια της αποκατάστασης, σε αυτό που όντως παρατηρήθηκε βελτίωση μετά την κατανάλωση σοκολατούχου γάλακτος ήταν ο χρόνος εξάντλησης του αθλητή, καθώς και στα επίπεδα του γαλακτικού οξέος στο αίμα του, όπου η υποχώρηση και μείωση των επιπέδων ήταν εντονότερη μετά την κατανάλωση σοκολατούχου γάλακτος. Χρειάζονται ωστόσο περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα, για να ισχυροποιήσουν τα αποτελέσματα αυτά.

Έχουν γίνει επίσης αρκετές μελέτες που συγκρίνουν το σοκολατούχο γάλα ως ρόφημα αποκατάστασης είτε με ένα αμιγώς υδατανθρακικό ρόφημα, είτε με απλό νερό. Σε πρόσφατη μελέτη, βρέθηκε ότι η κατανάλωση σοκολατούχου γάλακτος μετά την άσκηση σε σχέση με απλή ενυδάτωση, επιφέρει βελτίωση στην απόδοση της επόμενης προπόνησης καθώς και στη διάρκεια αυτής. Επίσης μελέτη σε δρομείς, έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολατούχου γάλακτος σε σχέση με ένα υδατανθρακικό ρόφημα αποκατάστασης μειώνει την πρωτεόλυση συνολικά στο σώμα μετά την άσκηση αντοχής. Ωστόσο υπάρχουν και έρευνες που έχουν μελετήσει το ίδιο ακριβώς σενάριο και δεν έχουν βρει θετική επίδραση, γι αυτό είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν τα αποτελέσματα αυτά και από μελλοντικές έρευνες.

Άλλη πρόσφατη μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν το Φεβρουάριο του παρόντος έτους, έδειξε ότι το σοκολατούχο γάλα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό μεταπροπονητικό γεύμα, διότι όπως αποδείχθηκε όταν καταναλώθηκε κατευθείαν μετά από προπόνηση δύναμης, σε σχέση με ένα αμιγώς υδατανθρακικό ρόφημα, είχε μεγαλύτερη θετική επίδραση στην μυική ενδυνάμωση και εμφανώς μεγαλύτερη βελτίωση στις ασκήσεις δύναμης.

Συμπερασματικά, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το σοκολατούχο γάλαφαίνεται να αποτελεί μια υποσχόμενη λύση ως μεταπροπονητικό ρόφημα, ειδικά σε σχέση με ένα υδατανθρακικό ρόφημα ή το απλό νερό. Μελέτες πιο καλά σχεδιασμένες, με μεγαλύτερα δείγματα αθλητών θα ήταν καλό να ισχυροποιήσουν τα αποτελέσματα που αρχίζουν να φαίνονται, ώστε να μπορούμε μελλοντικά να καταλήξουμε σε μια πιο ασφαλή σύσταση.