αυτοζύγιση

Κεφάλαιο: Αυτοζύγιση

Πολύ συχνά στο γραφείο συναντώ κόσμο ο οποίος δεν έχει ζυγιστεί για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή του. Λαμβάνοντας το ιστορικό του, προσπαθώ να αντιληφθώ τις διακυμάνσεις στο σωματικό του βάρος, και τις αιτίες για αυτές, αλλά δυσκολεύεται μεγάλο ποσοστό του κόσμου να μου περιγράψει αυτές τις διακυμάνσεις διότι αποφεύγει συστηματικά να αυτοζυγίζεται με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει.

Γιατί αποφεύγεται η αυτοζύγιση;

Ξεκινώντας την κουβέντα λοιπόν για τους λόγους που έχει αποφύγει να ζυγίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ζωή του ο κόσμος, αντιλαμβάνομαι τις πιο πολλές φορές ότι έχει να κάνει με έναν “φόβο”, μικρό ή μεγάλο που ο κάθε διαιτώμενος νιώθει με τη ζυγαριά. Η ζυγαριά τον τρομάζει, τον απογοητεύει, αισθάνεται ότι τον αγχώνει και πολλές φορές νιώθει ότι με το να την αποφεύγει παντελώς “λύνει” το πρόβλημα του και ησυχάζει.

Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Η αλήθεια είναι ότι αν η ζυγαριά, που θεωρείται ένα εργαλείο αυτοελέγχου, όταν χρησιμοποιείται σε υπέρμετρο βαθμό, τότε γίνεται κακή χρήση αυτής και όντως μπορεί να δημιουργηθεί εσφαλμένα μια κακή σχέση. Υπάρχουν άνθρωποι που ζυγίζονται 5-6 φορές την ημέρα, μετά από οτιδήποτε καταναλώσουν και στον αντίποδα υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν να ζυγιστούν χρόνια ολόκληρα.

Τελικά είναι χρήσιμο να αυτοζυγίζεται κανείς, κι αν ναι πόσο συχνά;

Η αυτοζύγιση σαν μέθοδος, έχει υποστηριχθεί από πολλές μελέτες ότι βοηθάει σημαντικά στην συντήρηση του απωλεσθέντος βάρους! Να ένα μυστικό λοιπόν της συντήρησης που όλοι ρωτάνε με περιέργεια!

Πως διατηρούνται τα κιλά που έχει χάσει κάποιος σε μια προσπάθεια αλλαγής του σωματικού του βάρους;

Μέσω της συχνής αυτοζύγισης!

Να ορίσουμε τι εννοούμε “συχνή αυτοζύγιση”;

  • Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να ζυγίζεσαι κάθε ημέρα, και με τον καιρό ούτε κάθε εβδομάδα. Αλλά το να αυτοπαρακολουθείς το βάρος σου κάποιες φορές τον μήνα, ακόμη και 2-3 ζυγίσματα μέσα σε αυτόν, σε πλαίσιο προσπάθειας συντήρησης του απολεσθέντος βάρους σου αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο αυτοελέγχου.
  • Οι μελέτες επιπλέον υποστηρίζουν ότι η αυτοζύγιση, μαζί με το ημερολόγιο της καταγραφής των τροφίμων που τρως σε εβδομαδιαία βάση, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μιας προσπάθειας που κάνεις να χάσεις τα περιττά κιλά σου.

Και παράλληλα, δηλώνουν ότι:

Αν μέσω της αυτοζύγισης και του αυτοελέγχου, καταφέρεις να διατηρήσεις το βάρος που έχασες τα πρώτα 2 έτη μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας σου, τότε έχεις μεγάλες πιθανότητες να το διατηρήσεις για πάντα.

Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε τρόπους απλούς που μας βοηθούν να αυτοφροντιζόμαστε, χωρίς όμως να μας αγχώνουν. Και τη ζυγαριά πρέπει να την δεις ακριβώς έτσι, ως ένα εργαλείο δηλαδή που έχει σαν σκοπό να σε “επιβραβεύσει” όταν οργανώνεις καλά διατροφικά το πλάνο της εβδομάδας σου ή να σε “αφυπνίσει” όταν αμελείς να αυτοφροντίζεσαι και η οργανοτικότητα των γευμάτων και της διατροφής σου στερείται σε ποιότητα και σε ποικιλία.

Προσπάθησε να την αντιμετωπίσεις μόνο με αυτό τον τρόπο, γιατί δεν είναι η “κακιά” της υπόθεσης. Και αν όλοι εσείς που την αποφεύγετε για μήνες ή για χρόνια όντως έχετε βρει ένα εναλλακτικό τρόπο να αυτοελέγχετε το βάρος σας όπως πχ να χωράτε στο αγαπημένο σας τζίν, σκεφτείτε περιόδους που μπορεί συγκυριακά να μην τύχει να φοράμε το τζίν μας, όπως οι απανωτές καραντίνες που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο. Αποτέλεσμα της παραμονής στο σπίτι, με πιο χαλαρά ρούχα, αποτέλεσε δυστυχώς παγίδα για μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αν είχαν ζυγιστεί λίγο πιο έγκαιρα μπορεί να να είχαν κινητοποιηθεί λίγο νωρίτερα στο να βελτιώσουν την διατροφή τους και να εντάξουν πιθανόν και μια μορφή φυσικής δραστηριότητας.

Αυτά τα δύο σε συνδυασμό αποτελούν και θα αποτελούν πάντα τη σημαντικότερη παράμετρο για την επιτυχία σε αυτό που ονομάζουμε συντήρηση βάρους.