Τι είναι η διαλειμματική νηστεία και κατά πόσο αξίζει;
Πολύς ντόρος γίνεται για τη λεγόμενη “διαλειμματική νηστεία”!
Είναι μια νέα τάση, που πολλοί θέλουν να δοκιμάσουν! Πάμε να την γνωρίσουμε και να δούμε αν όντως αξίζει τον χαμό που έχει προκαλέσει!
Καταρχήν, με τον όρο διαλειμματική νηστεία εννοούμε 2 διατροφικά σχήματα πρακτικά που μπορεί να ακολουθήσει ο διαιτώμενος.
Το πρώτο ονομάζεται 5:2. Τι γίνεται σε αυτό;
- Για 2 ήμερες της εβδομάδας, όχι απαραίτητα συνεχόμενες, ο διαιτώμενος ακολουθεί μια διατροφή εξαιρετικά υποθερμιδική, δηλαδή της τάξεως 500 θερμίδες για τις γυναίκες και 600 θερμίδες για τους άντρες αντίστοιχα.
- Τις υπόλοιπες 5 ημέρες της εβδομάδας, ο ενδιαφερόμενος ακολουθεί μια κλασικού τύπου διατροφή χωρίς ιδιαίτερες ακρότητες.
Αυτό το σχήμα η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετούς υποστηρικτές και ο βασικότερος λόγος είναι ότι βολεύει αρκετά πολύ κόσμο να είναι σχετικά χαλαρός διατροφικά 5 ημέρες την εβδομάδα τρώγοντας πιο ελεύθερα, αντέχοντας παράλληλα 2 ημέρες όμως της εβδομάδας ένα πάρα πολύ αυστηρό και υποθερμιδικό μενού.
Το δεύτερο σχήμα της διαλειμματικής νηστείας, ονομάζεται 16:8.
- Σε αυτό το σχήμα ο διαιτώμενος οφείλει να παραμείνει νηστικός για 16 ώρες την ημέρα και μέσα σε ένα περιθώριο 8 ωρών να καταναλώσει την όποια ποσότητα τροφής του αναλογεί. Συνήθως οι ώρες που επιλέγονται για νηστεία, είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 2 το επόμενο μεσημέρι.
Πριν σχολιάσουμε την αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής νηστείας, βάσει των αποτελεσμάτων που απορρέουν από τις μελέτες που έχουν γίνει πάνω σε αυτή, να διευκρινίσουμε κάτι πολύ ουσιαστικό για όσους έχουν ενθουσιαστεί με την ιδέα της.
Η νηστεία δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε ταιριάζει στον καθένα πρώτον!
Και δεύτερον μια διατροφή 500 θερμίδων την ημέρα για μια γυναίκα όταν οι ημερήσιες ανάγκες της κατά μέσο όρο υπολογίζονται περίπου στις 2000 θερμίδες, όπως αντίστοιχα και οι 600 θερμίδες για έναν άνδρα όταν οι ημερήσιες ανάγκες του κατά μέσο όρο υπολογίζονται στις 2600 θερμίδες, οφείλουμε να πούμε ότι σημαίνει…
ΠΕΙΝΑ. Με κεφαλαία γράμματα, ξεκάθαρα.
Θέλουμε να το θυμάστε αυτό, γιατί:
- 2 ημέρες την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα (μη σας πούμε για πάντα, που λογικά χτίζουμε ως διατροφική συμπεριφορά!) δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση ούτε μακροπρόθεσμα συντηρήσιμη.
Ας αρχίσουμε όμως με το τι λένε οι μελέτες, που αυτό είναι για μας τους επιστήμονες ο βασικός γνώμονας για ότι σας μεταφέρουμε.
Μια μεγάλη μετανάλυση που δημοσιεύθηκε και αφορούσε τη διαλειμματική νηστεία, έδειξε ότι:
- Είτε κάποιος ακολουθεί μια απλή κλασική υποθερμιδική διατροφή είτε ακολουθήσει το σχήμα 5:2 της διαλειμματικής νηστείας το αποτέλεσμα στο οποίο καταλήγει είναι το ίδιο! Άμεσο αποτέλεσμα έχουν και οι δυο.
- Σημασία οπότε έχει τι ταιριάζει στον καθένα. Θέλει κάποιος 2 μέρες πολύ αυστηρής υποθερμιδικής διατροφής ή προτιμά 7 ημέρες λιγότερο αυστηρής δίαιτας;?
Αν ωστόσο με ρωτούσατε αν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε αυτή τη νέα τάση και ποια είναι η γνώμη μου, θα του έλεγα το εξής:
Σε ένα πρόγραμμα διατροφής οφείλουμε να εξατομικεύουμε.
Να «κόβουμε και να ράβουμε» πάνω στα μέτρα και στη ρουτίνα του εκάστοτε ενδιαφερόμενου κι όχι να ακολουθούμε απαραίτητα ένα σχήμα διατροφής που αποτελεί «τάση» αλλά μπορεί να μη ταιριάζει καθόλου στο άτομο που θέλει να το ακολουθήσει.
Και επίσης οφείλουμε αρχικά να εξαντλούμε κάθε λογικό τρόπο διατροφικής προσέγγισης πριν φτάσουμε να δοκιμάζουμε τέτοια σχήματα.
Πιο συγκεκριμένα ακόμα, θεωρώ πως η διαλειμματική νηστεία «ναι» πιθανόν θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος όπως θα σε βοηθήσει οποιαδήποτε διατροφή που θα σου προκαλέσει ενεργειακό έλλειμα, αν την ακολουθήσεις έστω και για λίγο.
Όμως, δε θα σε μάθει να τρως σωστά και ισορροπημένα!
Με αποτέλεσμα ίσως να αντιμετωπίσεις σοβαρό πρόβλημα στη συντήρηση του οποίου απολεσθέντος βάρους σου, γι’ αυτό και όσοι αρχικά είχαν επιτυχία με τη συγκεκριμένη δίαιτα, κατέληξαν σε μεγάλο ποσοστό να επανακτήσουν το βάρος τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.