Τι είναι η Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας;
Είναι όλο και πιο συχνή η εμφάνιση αυτής της διατροφικής διαταραχής.
Η Διαταραχή της Επεισοδιακής Υπερφαγίας ή όπως αλλιώς μπορεί να την έχεις ακούσει ως Binge Eating Disorder, αποτελεί μια σοβαρή μεν αλλά θεραπεύσιμη μορφή διαταραχής, αρκεί να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και το άτομο να αναζητά βοήθεια στον ειδικό θεράποντα επιστήμονα υγείας.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Binge Eating Disorder;
- Το χαρακτηριστικό της είναι ότι περιλαμβάνει συχνά και επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, ποσοτήτων τέτοιων που συχνά το άτομο δυσκολεύεται να διαχειριστεί και του προκαλούν δυσφορία.
- Κατά τη διάρκεια του κάθε επεισοδίου, χάνεται το αίσθημα του ελέγχου και η κατανάλωση των ποσοτήτων της τροφής γίνεται με γρήγορο ρυθμό, μπερδεύοντας πολλές φορές τις γεύσεις του φαγητού και περνώντας από το γλυκό στο αλμυρό και το αντίστροφο.
Το άτομο που βιώνει αυτή τη διαταραχή, νιώθει άσχημα συναισθήματα κάθε φορά που του συμβαίνει.
Ποτέ δεν απολαμβάνει το φαγητό του, αλλά διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα ενοχής για την ποσότητα του φαγητού που τελικά κατανάλωσε.
Ωστόσο σε αντίθεση με τη βουλιμία, δεν χρησιμοποιούνται από το άτομο μέθοδοι αντιστάθμισης της υπερβολικής ποσότητας φαγητού που κατανάλωσε, όπως είναι η χρήση καθαρτικών ουσιών ή η πρόκληση εμετού.
Αυτό που θα πρέπει να σε προβληματίσει, αν νιώθεις διαβάζοντας αυτό το άρθρο ότι “συναντάς” κάπου και δικές σου συμπεριφορές σε σχέση με το φαγητό, είναι αν εκτός από αυτά που ήδη αναφέρθηκαν τα υπερφαγικά επεισόδια σου συμβαίνουν 1 φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 μήνες.
Αυτό είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό κριτήριο για την διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής, δηλαδή η επαναληψιμότητα. Εκτός από την απώλεια ελέγχου στην ποσότητα που θα καταναλωθεί και το επακόλουθο αίσθημα ενοχής που διακατέχει το άτομο που ήδη προαναφέραμε, δύο επιπλέον χαρακτηριστικά του Binge Eating Disorder είναι:
- Τα επεισόδια της υπερφαγίας τις περισσότερες φορές συμβαίνουν χωρίς να πεινάει το άτομο στην πραγματικότητα.
- Και όντας μόνο του ή κάπου κρυφά από το κοινωνικό περιβάλλον του.
Οι λόγοι που μπορεί να οδηγηθεί ένα άτομο στην διαταραχή της επεισοδιακής υπερφαγίας είναι αρκετοί και ποικίλουν.
- Στους πιο σημαντικούς είναι η αρνητική εικόνα του σώματος που έχει το άτομο για τον εαυτό του, και εδώ καλούμαστε όσοι επιστήμονες υγείας έχουμε λόγο πάνω σε αυτό να βοηθήσουμε το άτομο να απεγκλωβιστεί από λανθασμένα πρότυπα και αντιλήψεις γύρω από την εικόνα του σώματος του και προβάλλοντας υγιή πρότυπα.
- Πολύ συχνός λόγος επίσης για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής είναι η ύπαρξη κάποιου συναισθηματικού τραύματος στη ζωή του ατόμου (πχ να κάποιος εκφοβισμός ή ένας θάνατος) το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί ή δεν έχει θεραπευτεί με κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο.
- Και ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας εμφάνισης της συγκεκριμένης διατροφικής διαταραχής είναι μια ψυχολογική κατάσταση (πχ κατάθλιψη, άγχος) η οποία είτε συγκαλύπτεται εσκεμμένα είτε όχι από το ίδιο το άτομο.
Το αποτέλεσμα, άσχετα από τους παράγοντες που τροφοδότησαν την εξέλιξη της εμφάνισης της συγκεκριμένης διατροφικής διαταραχής είναι το άτομο να χάσει τον έλεγχο του σωματικού του βάρους και σταδιακά να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο, με ότι συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση για συνοδά νοσήματα υγείας.
Και τις περισσότερες φορές αν το άτομο που χαρακτηρίζεται από Binge Eating Disorder, δεν αναζητήσει την κατάλληλη θεραπεία από διαιτολόγο και ψυχοθεραπευτή σε συνεργασία, κινδυνεύει να μπει σε αυτό το φαύλο κύκλο που ονομάζουμε φαινόμενο “γιο-γιο” σε ότι αφορά το βάρος του. Όταν θα επιτυγχάνει καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο στη σχέση του με το φαγητό και την ψυχολογία του, θα χάνει βάρος και θα νιώθει όμορφα, αλλά όταν δεν συνεχίζει την όποια θεραπευτική προσέγγιση χρειαστεί σε περιόδους πίεσης και υπέρμετρου άγχους θα χάνει τον έλεγχο και θα μπαίνει ξανά στον ίδιο φαύλο κύκλο.
Κλείνοντας να θυμίσω ξανά ότι:
Η συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή είναι θεραπεύσιμη.
Αν νιώθεις ότι σε αφορά αναζήτησε βοήθεια στους κατάλληλους επιστήμονες υγείας που μεθοδικά θα χτίσουν βήμα βήμα στρατηγικά, μια καινούργια και υγιή σχέση ανάμεσα σε εσένα και το φαγητό.