Η εγκυμοσύνη, είναι μια περίοδος σίγουρα ενδιαφέρουσα για την κάθε γυναίκα! Κρίνοντας εξ’ ιδίων αλλά και βλέποντας όλα αυτά τα χρόνια έγκυες γυναίκες στο γραφείο το μόνο σίγουρο είναι ότι η κάθε γυναίκα το βιώνει διαφορετικά! Έχω συναντήσει μεγάλη ποικιλία στον τρόπο διαχείρισης της διατροφής στην εγκυμοσύνη από γυναίκα σε γυναίκα, με αρκετές να είναι αρκετά αγχωμένες και αυστηρές και πολλές άλλες στο αντίθετο άκρο να νιώθουν ότι βρίσκονται σε μια περίοδο όπου όλα είναι επιτρεπτά και να δέχονται με χαρά την διατροφική περιποίηση του συγγενικού κύκλου.

Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση ωστόσο. Οι ενεργειακές ανάγκες και κατ’ επέκταση το συνολικό βάρος που καλείται να πάρει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη εξαρτάται άμεσα από το βάρος που βρισκόταν όταν έμεινε έγκυος. Η διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης στοχεύει λοιπόν στον ιδανικό ρυθμό πρόσληψης βάρους για την ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα, στην κάλυψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύουκαι στην πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών γαστρεντερικών διαταραχών.

Μετέπειτα στην περίοδο του θηλασμού, η διατροφή έχει πρωταρχικό στόχο να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του εμβρύου αλλά και της μητέρας, σε θρεπτικά συστατικά διατηρώντας και την ουσιαστική για το θηλασμό ενυδάτωση του οργανισμού.