Συνταγές γιορτινών πιάτων με χαμηλές θερμίδες!
Τα Χριστούγεννα φτάνουν και όλοι αρχίζουν να σκέφτονται τι θα ετοιμάσουν στο γιορτινό τους τραπέζι! Για όλους εσάς λοιπόν που θέλετε να ετοιμάσετε ένα χριστουγεννιάτικο μενού με πιάτα χαμηλών θερμίδων, ώστε να διατηρήσετε τη γραμμή σας ακόμα και μέσα στα Χριστούγεννα, σας έχω εδώ αρκετές προτάσεις! Έχω ετοιμάσει ένα πλήρες εορταστικό μενού, το οποίο περιλαμβάνει από ορεκτικό μέχρι και επιδόρπιο, ώστε να μην στερηθείτε τίποτα, αλλά παράλληλα έχοντας κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στην γεύση και στο θερμιδικό περιεχόμενο! Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!
Ορεκτικό: Κολοκυθόσουπα βελουτέ με γιαούρτι
Μπορούμε να ξεκινήσουμε το εορταστικό μας μενού σερβίροντας μια μικρή ποσότητα αυτής της υπέροχης σούπας στους καλεσμένους μας!
- Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι (για περίπου 4 άτομα):
- 1 κιλό ψαχνό κίτρινης κολοκύθα
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 πράσο
- ½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο
- 1 κγλυκού τριμμένο κύμινο
- 1κγλυκού κάρυ
- αλάτι και φρέσκο πιπέρι
- 100ml light κρέμα γάλακτος
- 1κσούπας γιαούρτι/άτομο για το σερβίρισμα
- τριμμένη πάπρικα για το πασπάλισμα
- Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα προσθέστε την κολοκύθα κομμένη σε κύβους, μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο. Ρίξτε το ζωμό του κοτόπουλου και συμπληρώστε με νερό μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά. Ρίξτε το αλάτι, το κάρυ και το κύμινο. Αφήστε να βράσουν καλά τα λαχανικά. Όταν ετοιμαστούν, σουρώστε τα και χτυπήστε τα στο μπλέντερ του μίξερ σας. Προσθέστε όσο χρειαστεί από το ζωμό μέχρι η σούπα σας να αποκτήσει τη βελούδινη υφή που θέλετε. Για το σερβίρισμα βάλτε στο κέντρο κάθε πιάτου 1 κσούπας γιαούρτι και πασπαλίστε με τριμμένη πάπρικα.
Σαλάτα: Σαλάτα με κόκκινα φρούτα και γραβιέρα.
Μετά το ορεκτικό, μπορούμε να συνεχίσουμε με μια υπέροχη πράσινη σαλάτα, όπου με διάφορες πινελιές μπορεί να μετατραπεί σε ένα πιάτο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση! Πάμε να το φτιάξουμε:
- Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
- 1 ματσάκι άγρια ρόκα
- 1 μαρούλι
- λίγα τρυφερά φύλλα από σπανάκι
- 2κσούπας μύρτιλα αποξηραμένα
- 2κσούπας αποξηραμένο κρανμπερι ή σταφίδες
- 2κσούπας ρόδι
- 2κσούπας σπόρους από ηλιόσπορο
- 1 αχλάδι
- ½ φλιτζ καρύδια
- 200γρ γραβιέρα πικάντικη
- Για τη σως:
- 8κσούπας λάδι
- 4κσούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 1κγλυκού μουστάρδα
- αλάτι
- φρέσκο πιπέρι
- γλυκιά πάπρικα
- Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα λαχανικά, τα στεγνώνουμε και τα χοντροκόβουμε με τα χέρια μας βάζοντας τα σε μία πιατέλα. Κόβουμε τη γραβιέρα σε μικρά κυβάκια και χοντροκόβουμε τα καρύδια στο μίξερ. Προσθέτουμε στα φύλλα της σαλάτας το τυρί, τα αποξηραμένα φρούτα, το ρόδι και το αχλάδι κομμένο σε κομματάκια. Χτυπάμε τα υλικά της σως καλά μέχρι να δέσει. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως λίγο πριν σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με το καρύδι και τους ηλιόσπορους.
Κυρίως Πιάτο: Γαλοπούλα ψητή με vinsanto.
Η γαλοπούλα αποτελεί το βασικό Χριστουγεννιάτικο πιάτο και είναι πολύ καλή επιλογή! Η σύνθεση της είναι όμοια με αυτή του κοτόπουλου, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να την αντικαταστήσει για όσους το επιθυμούν. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, γι’ αυτό και την χαρακτηρίζουμε «λευκή» πρωτεΐνη. Αφαιρέστε το δέρμα της γαλοπούλας (πέτσα) και καταναλώστε την άφοβα, χωρίς τύψεις! Τα κάστανα που υπάρχουν στη συνταγή, αποτελούν μια καλή πηγή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν μικρή ποσότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 4-5 κάστανα αποδίδουν γύρω στις 100 θερμίδες.
Για να δούμε τις λεπτομέρειες της συνταγής:
- Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
- Μία γαλοπούλα (2 κιλά)
- 2 κσούπας ελαιόλαδο
- 3 ξινόμηλα κομμένα σε κυδωνάτα κομμάτια
- 15 κάστανα
- 20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι (τα μουλιάζουμε σε vinsanto για να μαλακώσουν)
- ½ πορτοκάλι σε φέτες
- 1 ποτήρι vinsanto
- αλάτι,
- πιπέρι,
- λίγο θυμάρι
- Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και της προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το θυμάρι και τις φέτες πορτοκαλιού στην κοιλιά της. Αλείφουμε μέσα στο ταψί τη γαλοπούλα με το ελαιόλαδο και την περιχύνουμε με το vinsanto (στο οποίο ήδη έχουν μαλακώσει τα δαμάσκηνα). Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 1,5-2 ώρες. Κατά διαστήματα περιχύνουμε το φαγητό με τα υγρά του ταψιού. Χαράζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά. Τα καθαρίζουμε και τα ρίχνουμε στο ταψί μαζί με τα μήλα και τα μουλιασμένα δαμάσκηνα. Ανακατεύουμε να βραχούν όλα μαζί με τα υγρά του ταψιού και ψήνουμε για ακόμα 30-40 λεπτά.
Επιδόρπιο: Light κέικ (ή cupcake) espresso.
Τελειώνοντας με το φαγητό, είναι κατανοητό ότι θα θέλετε να συνοδέψετε με κάτι τον καφέ που πιθανόν να ακολουθήσει! Μια εναλλακτική πρόταση, σε σχέση με τα κλασσικά γλυκά της χριστουγεννιάτικης περιόδου, είναι ένα κέικ με γεύση καφέ! Τι καλύτερο και ταιριαστό! Καλή σας απόλαυση!
- Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
- 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
- 175 γρ. stevia
- 175 ελαιόλαδο
- 2-3 αυγά
- 70 γρ. κακάο
- 1 κούπα espresso έτοιμο ή γαλλικό
- 1 κουταλιά λικέρ πικραμύγδαλο
- 1 κουταλάκι σόδα
- Εκτέλεση: Βάζουμε σε μπολ το λάδι και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και τον καφέ. Ρίχνουμε το λικέρ και την σόδα. Αφού ανακατέψουμε, προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο, αφού τα έχουμε ενώσει. Χτυπάμε να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Βάζουμε σε φόρμα αλευρωμένη και βουτυρωμένη και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Μπορούμε να το ψήσουμε σε φόρμες cupcakes για 20 λεπτά.