ενυδάτωση

Ενυδάτωσε τον οργανισμό σου!

Διανύουμε τις πρώτες πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί η αξία της επαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού και για τώρα, αλλά και για όλη την καλοκαιρινή περίοδο που θα διανύσουμε.

Ξεκινώντας, ας ξεδιαλύνουμε κάποιους μύθους, όπως το “πόσο νερό πρέπει να πίνει κάποιος σε ημερήσια βάση”.

Για κάποιο λόγο υπάρχει η καλά εδραιωμένη άποψη ότι όλοι πρέπει να πίνουν 2 λίτρα νερού ημερησίως.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αφορά το σύνολο του γενικού πληθυσμού. Το πόσο νερό πρέπει να πίνει κάποιος σε ημερήσια βάση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα:

  • το πόσο ιδρώνει,
  • το αν γυμνάζεται,
  • το σωματικό του βάρος,
  • το αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή
  • και επιπλέον από τη σύσταση της διατροφής του.

Οπότε ναι, καλό είναι να προσπαθείς να φτάσεις τα 6-8 ποτήρια νερού ημερησίως αλλά παράλληλα καλό θα ήταν να μάθεις κι άλλους τρόπους για να ενυδατωθείς έξυπνα και επαρκώς, χωρίς να είναι ένας δύσκολος μονόδρομος η καθημερινή πρόσληψη αυτού του αριθμού των ποτηριών σε ημερήσια βάση.

Να θυμάσαι ένα πολύ καλό κίνητρο που θα σου δώσω για να μην αμελείς την ενυδάτωση σου.

Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι όσο περισσότερο νερό καταναλώνει ένα άτομο, τόσο λιγότερες θερμίδες από σακχαρούχα ροφήματα και τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας καταναλώνει.

Αν το σκεφτείς πιο προσεκτικά αυτό, είναι ένας σημαντικός βοηθητικός παράγοντας όταν προσπαθείς να ελέγξεις το σωματικό σου βάρος ή απλώς να το διατηρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της πρόσληψης νερού κατά 1-3 ποτήρια την ημέρα, μπορεί να μειώσει τη θερμιδική πρόσληψη κατά 200 θερμίδες την ημέρα, με αποτέλεσμα τη μείωση του σωματικού λίπους, τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και της χοληστερόλης του αίματος. Αυτές οι αλλαγές πιθανόν να οφείλονται στην αντικατάσταση κάποιου ροφήματος ή τροφίμου με το νερό και στον κορεσμό που αισθανόντουσαν τα άτομα του δείγματος των μελετών με την αύξηση της πρόσληψης νερού.

Μόνο θετική επίδραση λοιπόν έχει η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού.

Αν σκεφτείς ότι εκτός από την ευκολότερη διαχείριση της προσπάθειας ελέγχου στο σωματικό σου βάρος, μια έστω και ήπιας μορφής αφυδάτωση του οργανισμού (της τάξεως 1% του σωματικού βάρους), μπορεί να προκαλέσει:

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην αμελείς την ενυδάτωση του οργανισμού σου.

Πως μπορείς να το πετύχεις αυτό;

Στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλουν, εκτός από το νερό, αρκετά ροφήματα.

Το νερό καταρχήν για όσους δυσκολεύονται στην κατανάλωση του, μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορα αρώματα και γεύσεις, όπως για παράδειγμα προσθέτοντας μέσα σε μια παγωμένη κανάτα φέτες από εσπεριδοειδή πχ πορτοκαλιού ή λεμονιού, φράουλες ή άλλα είδη μούρων, δυόσμο ή κάποιο αντίστοιχο βότανο, εκχύλισμα μαστίχας Χίου ή μια μίξη όλων αυτών, ανάλογα τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός. Το νερό με αυτό τον τρόπο παίρνει όμορφο άρωμα και καταναλώνεται πιο ευχάριστα από αρκετό κόσμο.

Επίσης στην ενυδάτωση του οργανισμού, μπορούν να συνεισφέρουν και τα υγρά με καφεΐνη συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των καφεϊνούχων αναψυκτικών.

Η αμφισβήτηση της ενυδατικής ικανότητας των καφεϊνούχων ποτών οφείλεται στην πεποίθηση ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και συνεπώς προκαλεί αφυδάτωση. Ωστόσο, σύμφωνα με πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι η διουρητική αυτή δράση είναι παροδική και δεν οδηγεί τον οργανισμό σε αφυδάτωση.

Και τέλος, μην ξεχάσω να σας θυμίσω ότι το νερό δεν το πίνουμε μόνο…αλλά το τρώμε κιόλας!

Οπότε μια καλή ιδέα είναι αν δεν μπορείς καθημερινά να πιείς αυτό που χρειάζεται, να μην αμελείς να το φας!

Φάε το νερό σου λοιπόν!

Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν περιεκτικότητα σε νερό μεγαλύτερη από το 80% του βάρους τους. Έτσι η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών μπορεί να σου εξασφαλίσει ακόμα και 2-3 ποτήρια νερό στον ημερήσιο στόχο σου.