διακοπή καπνίσματος

Διατροφή και διακοπή καπνίσματος

Πολύ συχνά κάποιος που διακόπτει το κάπνισμα, προβληματίζεται για το αν θα του “κοστίσει” στο σωματικό του βάρος. Για αυτό με το σημερινό άρθρο, έχω σκοπό να ξεδιαλύνουμε κάποιες από τις βασικές ανησυχίες για όσους πάρουν την απόφαση να κάνουν μια προσπάθεια να σταματήσουν να καπνίζουν.

Γιατί είθισται όταν κάποιος κόβει το κάπνισμα να παχαίνει;

Μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν ισχυριστεί ότι το κάπνισμα εμπλέκεται σε αλλαγές του μεταβολισμού. Κατά το κάπνισμα αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί κατά 10-20 σε αριθμό με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας και η θερμογένεση στο σώμα. Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά την επαναφορά των καρδιακών παλμών στα φυσιολογικά επίπεδα, αφού όμως έχει προκληθεί μια ήπια μείωση του μεταβολισμού για σύντομο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια ήπια αύξηση βάρους που διαρκεί από λίγες εβδομάδες μέχρι και λίγους μήνες, μετά τη διακοπή του καπνίσματος αναμενόμενη, που με τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να αποκατασταθεί.

Υπάρχει τρόπος με μια κατάλληλη διατροφή να μην πάρει κάποιος κιλά όταν κόψει το κάπνισμα;

Το πρωταρχικό μέλημα όσων προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα, είναι να εξασφαλίσουν ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο το οποίο θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν τα πιθανά επεισόδια υπερφαγίας που συχνά συναντώνται μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Για το σκοπό αυτό ένας καλά δομημένος σκελετός από 3 βασικά γεύματα με 2 ενδιάμεσα σνακ μέσα στην ημέρα, εξασφαλίζουν ασφαλείς χρονικές αποστάσεις μεταξύ των γευμάτων της ημέρας ώστε το άτομο να μην αισθανθεί πεινασμένο και ευάλωτο. Την περίοδο αυτή ασυναίσθητα το αίσθημα της πείνας μπορεί να συνδεθεί λανθασμένα και την συνεπαγόμενη ανάγκη για κάπνισμα. Φρούτα και λαχανικά αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και άπαχη πρωτεΐνη μπορούν να αποτελέσουν καλές επιλογές στα γεύματα έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος της πείνας και εύκολη πρόκληση κορεσμού. Επίσης, τροφές πλούσιες σε σάκχαρα (γλυκά, αναψυκτικά) αυξάνουν λόγω της έντονης αυξομείωσης του σακχάρου στο αίμα, το αίσθημα της πείνας και την συνεπαγόμενη ανάγκη για κάπνισμα, γι’ αυτό καλύτερα να αποφεύγονται.

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση;

Όπως υποστηρίζουν οι μελέτες, σωστές επιλογές τροφών, μπορούν από μόνες τους να δράσουν βοηθητικά ως ανεξάρτητος παράγοντας στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Η επιλογή αυτών των τροφών μπορεί να τροποποιήσει την παραγωγή σάλιου και επίσης κάνει προσωρινές αλλαγές στους γευστικούς κάλυκες, κάνοντας τα τσιγάρα λιγότερα εύγευστα. Ποιες τροφές είναι αυτές; Ξεκινώντας στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το γάλα, όπου ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο. Το γάλα αφήνει μια ιδιαίτερη γεύση στο στόμα των καπνιστών που τους κάνει να απωθούν το κάπνισμα, παράλληλα με το γεγονός ότι είναι ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη παρέχει την απαραίτητη ενέργεια όταν το άτομο νιώσει υποτονικό λόγω της έλλειψης και της επιθυμίας για νικοτίνη. Ένα άλλο τρόφιμο που φαίνεται να βοηθάει είναι η μπανάνα, όντας πλούσια σε απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά και να προκαλέσει ηρεμία σε συνθήκες στρες που προκαλούνται από την έλλειψη της νικοτίνης. Στη λίστα για τη διακοπή του καπνίσματος βρίσκονται και οι ηλιόσποροι καθώς έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό, αλλά περιέχουν και σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην υγεία του νευρικού συστήματος. Είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. Το ίδιο ισχύει και με τη ματζουράνα το αρωματικό βότανο. Το ρόφημα από το συγκεκριμένο βότανο, ξηραίνει το λαιμό, καθιστώντας το κάπνισμα λιγότερο ευχάριστη εμπειρία. Τα τρόφιμα αυτά δεν αποτελούν πανάκεια, και το σίγουρο είναι ότι συνίσταται να εντάσσονται στο συνολικό πλάνο διατροφικής φροντίδας που αναφέραμε πιο πάνω.

Συνίσταται κάποιος που κόβει το κάπνισμα να ξεκινήσει κάποιου είδους άσκηση για να μην παχύνει; Και αν ναι, ποια είναι η κατάλληλη άσκηση;

Η άσκηση αποτελεί πάντα ένα καλό εργαλείο στη φαρέτρα οποιουδήποτε προσπαθεί να διαχειριστεί επιτυχώς την διαχείριση του σωματικού του βάρους. Η ένταξη ή η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να αποτρέψει την αύξηση της πρόσληψης τροφής ή την καλύτερη διαχείριση των υπερφαγιών όταν αυτές προκύψουν, εξασφαλίζοντας αυξημένη κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό. Η κατάλληλη άσκηση, είναι αυτή που το άτομο αγαπάει να κάνει και την κάνει με χαρά κι όχι καταναγκαστικά, κι αυτό γιατί επειδή η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος είναι μια σχετικά χρονοβόρα διαδικασία, γι’ αυτό είναι σημαντικό η άσκηση να αποτελέσει σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή και ο μόνος τρόπος είναι να λαχταράει το άτομο να την διατηρήσει στην ρουτίνα του. Είτε λοιπόν μιλάμε για έναν απλό περίπατο είτε για κάτι πιο δυναμικό σε ένταση και διάρκεια, η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας θα κρατήσει μυαλό αλλά και σώμα απασχολημένο, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό στη διακοπή του καπνίσματος.