ετικέτες τροφίμων

Ας μιλήσουμε για τις ετικέτες τροφίμων!

Οι ετικέτες των τροφίμων, αποτελούν μια πολύ σημαντική πληροφορία για το τι περιέχεται μέσα σε κάθε τρόφιμο που είναι συσκευασμένο.

Ωστόσο σύμφωνα με τις έρευνες  8 στους 10 καταναλωτές  δεν καταλαβαίνουν τις πληροφορίες που δίνονται από τις διατροφικές ετικέτες τροφίμων, κάτι που «πετά το μπαλάκι» στους ειδικούς για περισσότερη εκπαίδευση του κόσμου πάνω στο κομμάτι αυτό και όσο το δυνατόν με πιο απλό τρόπο.

Οι υπεύθυνοι φορείς καθιέρωσαν την ετικέτα διατροφικής επισήμανσης, με σκοπό να βοηθήσουν τους πολίτες να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές.
Εκφράζονται συνήθως σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε καταναλώνοντας 100 γραμμάρια από το συγκεκριμένο προϊόν που αγοράζουμε. Ωστόσο από όλες τις διατροφικές πληροφορίες που αναγράφονται, οι οποίες είναι πολλές και τις περισσότερες φορές καταλήγουν να μπερδέψουν τον καταναλωτή, αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε τις πιο σημαντικές με μια γρήγορη ματιά όσο επιλέγουμε τρόφιμα για το καλάθι μας στο σούπερ μάρκετ, τότε σίγουρα θα έπρεπε να κοιτάξουμε στις ετικέτες τροφίμων τα εξής:

Ενέργεια.

Δηλώνει το συνολικό ποσό της ενέργειας σε θερμίδες που παρέχεται στο συγκεκριμένο τρόφιμο συνήθως ανά 100γρ αυτού, αλλά πολύ συχνά και βάσει της μερίδας που αναγράφεται στην ετικέτα του τροφίμου. Προσοχή στη διατροφική επισήμανση «χωρίς θερμίδες ή ελεύθερο θερμίδων», που σημαίνει ότι τα τρόφιμα αυτά έχουν λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα.

Ετικέτα «light».

Αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει 1/3 λιγότερες θερμίδες ή 1/2 λιγότερο λίπος ή 1/2 λιγότερο νάτριο απ’ ότι το κανονικό τρόφιμο.

Υδατάνθρακες εκ των οποίων Σάκχαρα.

Όσο σημαντικοί είναι οι υδατάνθρακες (σύνθετοι κυρίως από προϊόντα ολικής άλεσης) για τις ενεργειακές απαιτήσεις της ημέρας ενός ατόμου, καθώς αποτελούν τη διατροφική βάση του μεσογειακού μοντέλου διατροφής και οφείλουν να καλύπτουν τις μισές θερμίδες του διαιτολογίου του ημερησίως, άλλο τόσο σημαντικό είναι τα απλά σάκχαρα ή πρόσθετα όπως επίσης ονομάζονται στις ετικέτες να είναι σε περιορισμό και να μην ξεπερνούν το 10% των ενεργειακών απαιτήσεων ημερησίως. Πχ για μια διατροφή 2000 θερμιδών, οι θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα δεν πρέπει να είναι περισσότερες από 200 θερμίδες την ημέρα.

Φυτικές ίνες.

Θα τις βρείτε να αναγράφονται και ως διαιτητικές ή εδώδιμες ίνες και ο ρόλος τους στην υγεία και στην λειτουργία του εντέρου και συνολικά του γαστρεντερικού συστήματος είναι σημαντική. Ο στόχος είναι να λαμβάνουμε τα 20-25γρ ημερησίως γι’ αυτό ψάχνουμε μέσα από στις ετικέτες τρόφιμα που να αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών.

Νάτριο

Η πρόσληψη αλατιού οφείλει να είναι σε περιορισμό και συγκεκριμένα να μην ξεπερνά τα 6γρ ημερησίως κάτι που αντιστοιχεί περίπου σε 2,4γρ νατρίου. Προσοχή στην περιεκτικότητα νατρίου λοιπόν σε συσκευασμένα τρόφιμα!

Ολικά Λιπαρά

Δηλώνει τη συνολική ποσότητα λιπαρών που περιέχεται στο τρόφιμο.

Τα ακόρεστα λιπαρά: Τα «καλά» λιπαρά που αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων και ως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, καλό θα ήταν να αντιστοιχούν συνολικά στο 20-25% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.

Τα κορεσμένα λιπαρά: Τα «κακά» λιπαρά της διατροφής που κυρίως προέρχονται από ζωικά τρόφιμα και δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν το 7-10% των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια, καθώς σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Για εκείνους που θέλουν να προσέξουν την πρόσληψη του κορεσμένου λίπους στη διατροφή τους λοιπόν, καλό θα ήταν τα τρόφιμα που επιλέγουν να περιέχουν λιγότερα από 2 g κορεσμένου λίπους ανά μερίδα.

Όσον αφορά τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, αναγράφονται ως το ποσό που λαμβάνει κάποιος καταναλώνοντας 100 γραμμάρια του προϊόντος. Τα ποσοστά που παρουσιάζονται στις ετικέτες αφορούν το ποσό από τη Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (Σ.Η.Π.) που λαμβάνετε καταναλώνοντας 100 γραμμάρια αυτού του προϊόντος.