όταν κολλάει η ζυγαριά

Γιατί “κολλάει” η ζυγαριά;

Οι περισσότεροι που βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας βάρους, έχουν αυτή την αγωνία, να μην “κολλήσει” η ζυγαριά ή τι θα κάνουν όταν “κολλήσει” η ζυγαριά και δεν χάνουν βάρος με τίποτα!

Κι αυτό είναι λογικό, γιατί κανένας δε θέλει να νιώθει ότι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα ειδικά όταν πρόκειται για διατροφική αλλαγή!

Όμως είναι όντως η ζυγαριά με το μέρος σου ή θέλει να σου κάνει σαμποτάζ στην προσπάθεια;!

Πολλοί τη φοβάστε και συχνά δε ζυγίζεστε παρότι η αυτοζύγιση είναι αποδεδειγμένα μια μέθοδος κλειδί σε ότι αφορά τη συντήρηση του απολεσθέντος βάρους.

Γι ‘αυτό να θυμάσαι ότι:

η ζυγαριά είναι απλώς ένα εργαλείο που “μεταφράζει” αν αυτό που κάνεις αποδίδει ή δεν αποδίδει… τίποτα παραπάνω.

Δεν προσπαθεί να κάνει σαμποτάζ λοιπόν σε κανέναν.

όταν κολλάει η ζυγαριά

Ας δούμε τους βασικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να “κολλήσει” η ζυγαριά!

Πριν αρχίσεις να κατηγορείς ότι “κόλλησε” ο μεταβολισμός σου (κάτι που δεν ισχύει ούτως ή άλλως) και το σώμα σου δεν ανταποκρίνεται, σκέψου αν όντως κάνεις το πρόγραμμα διατροφής σου! Αυτονόητο, αλλά όχι υποχρεωτικά απαραίτητο. Αρκετοί αποκλίνουν σημαντικά θεωρώντας ότι είναι αμελητέες οι όποιες αποκλίσεις, αλλά πολλές φορές είναι εκείνες που κάνουν τη ζυγαριά να “κολλήσει” και να μην κατεβαίνει. Λάδι που δεν μετριέται κατά την παρασκευή φαγητού, αλκοόλ που συχνά προστίθεται έξτρα σε συχνή βάση και επιδόρπια μεγαλύτερα από αυτά που αναλογούν σε ατομική μερίδα μπορεί να είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα που μπορεί διατροφικά να σε σαμποτάρουν.

Σημαντικότατος λόγος για να κολλήσει η ζυγαριά είναι και το τσιμπολόγημα μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Ρώτησε τον εαυτό σου καταρχήν “αν” τσιμπολογάει και μετά σε δεύτερο χρόνο “γιατί” τσιμπολογάει.

Οι λύσεις υπάρχουν και μπορείς να εκπαιδευτείς σε αυτές με τον καιρό μαθαίνοντας τες από τον διαιτολόγο σου, ώστε να σταματήσεις αυτή την καλά εδραιωμένη συνήθεια που συχνά ευθύνεται για το “κόλλημα” της ζυγαριάς σου.

Άλλος σημαντικός λόγος που ευθύνεται για το plateau στη ζυγαριά σου είναι πολλές φορές οι υδατάνθρακες.

Χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν από το διαιτολόγιο σου, άλλωστε Μεσογειακή διατροφή ακολουθείς κι όχι πρωτεϊνική, αλλά μήπως κάποιες μέρες οι επιλογές σου είναι πιο “υδατανθρακικές” από άλλες; Και μήπως εκείνες τις ημέρες παρατηρείς αυτό το “κόλλημα” στη ζυγαριά σου; Τι θέλω να πω;

Είναι διαφορετικό να τρως το πρωί “χυμό και ψωμί με μέλι/ μαρμελάδα” και διαφορετικό να τρως “γάλα με ψωμί και αυγό“.

Μπορεί ενεργειακά να είναι ισοδύναμα αλλά στη σύνθεση τους έχουν σημαντικές διαφορές και πόσο μάλλον στο να ξεκολλήσει η ζυγαριά. Δίαιτα για να ξεκολλήσει η ζυγαριά και να ξεπεράσει το plateau ώστε να ξεκινήσεις να χάνεις ξανά, περιλαμβάνει αρκετά από αυτά τα μικρά μυστικά που κάνουν τη λεπτομέρεια που θα σου φέρει την αλλαγή!

Επίσης μην ξεχνάς τα Σαββατοκύριακα, είναι πολλές φορές σημαντική αιτία για να μη δείχνει το αποτέλεσμα που δουλεύεις και προσπαθείς όλη την εβδομάδα.

Μην έχεις τη φιλοσοφία “όλα ή τίποτα”.

Και κυρίως μην την εφαρμόζεις την περίοδο που προσπαθείς να χάσεις βάρος γιατί αυτό που παρατηρείται είναι ότι τα ξεσπάσματα στο φαγητό θα γίνουν όταν οι συνθήκες είναι επωφελείς κι αυτό συχνά συμβαίνει μέσα στα Σαββατοκύριακα.

Τι γίνεται με τις υγρές θερμίδες επίσης;

Έχεις σκεφτεί ότι προσπαθώντας να ενυδατωθείς μπορεί να φορτώνεις το σώμα σου με έξτρα θερμίδες και μάλιστα “κενές” (δηλαδή που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία); Όταν στηρίζεσαι σε έτοιμους χυμούς εμπορίου, σε αναψυκτικά, σε καφέδες που δεν είναι καφέδες (με ότι προστίθεται μέσα σε αυτούς), σε ροφήματα στα οποία προσθέτεις μέλι ή ακόμα και σε αλκοόλ πολλές φορές με το οποίο συνοδεύεις το φαγητό σου αντί για νερό, να θυμάσαι ότι αυξάνεις την ενεργειακή σου πρόσληψη.

Από την άλλη, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η πραγματική ενυδάτωση στην απώλεια βάρους και στο να μην κολλήσει η ζυγαριά σου.

Κι αυτό γιατί η επαρκής πρόσληψη νερού σε βοηθάει στη μειωμένη πρόσληψη τροφής στο επόμενο γεύμα σου.

Το νερό επίσης παίζει σημαντικό ρόλο και στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού, κάτι που συνδέεται με πιο σωστή ζύγιση.

Μην ξεχνάς επίσης το ρόλο της άσκησης!

Κι αν τον ξεχνάς, καλούμαι να στον θυμίζω εγώ, διότι η άσκηση παίζει έναν από τους βασικότερους ρόλους στο να “ξεκολλάει” η ζυγαριά σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Ενεργοποιεί το μεταβολικό ρυθμό, προάγει την απώλεια σωματικού λίπους και ειδικά η άσκηση με αντιστάσεις συντελεί και στην συντήρηση της μυϊκής σου μάζας που είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην χάνεται όταν προσπαθείς να μειώσεις το βάρος σου.

Τέλος μην ξεχάσω να σου πω να κοιμάσαι επαρκώς αν θέλεις η ζυγαριά σου να “ξεκολλήσει”!

Μελέτες υποστηρίζουν ότι 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου είναι απαραίτητες, καθώς η ανεπάρκεια ποιοτικού ύπνου έχει βρεθεί ότι επηρεάζει αρνητικά το μεταβολικό ρολόι του οργανισμού (τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό) και μακροπρόθεσμα έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Όποιοι δεν κοιμούνται σωστά και επαρκώς, συνήθως έχουν αυξημένη διάθεση για φαγητό την επόμενη ημέρα και αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθεια σου να χάσεις βάρος και να δεις την πολυπόθητη αλλαγή στην ζυγαριά.