απώλεια λίπους

Οι 10 βασικές αρχές μιας σωστής διατροφής για απώλεια λίπους

Τι ζητάει ο κάθε διαιτώμενος; Να χάσει λίπος!

Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος όποιου μπαίνει σε προσπάθεια απώλειας βάρους… θέλει να στεγνώσει (απώλεια λίπους) και όχι να αφυδατωθεί (απώλεια υγρών)!

Για αυτό το λόγο εκτός από κάποιες βασικές διατροφικές αρχές που θα συζητήσουμε στην συνέχεια, είναι πολύ σημαντικό κάποιος μέσω λιπομέτρησης να παρακολουθεί την όποια απώλεια βάρους επιτυγχάνει και να ελέγχει τι πραγματικά χάνει.

Διατροφικά τώρα υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί να δώσει προσοχή για να δει την πολυπόθητη διαφορά!

Ας δούμε τα σημαντικότερα εξ’ αυτών:

  • Δεν υπάρχει η γνώση πολλές φορές για το ποια θεωρείται κατάλληλη ποσότητα πρόσληψης φαγητού για τον καθένα, με αποτέλεσμα να τρώει λάθος μερίδα… ή μερίδα που αφορά κάποιον άλλον που τον συμβουλεύει (φίλο, συναθλητή), ο οποίος μπορεί να έχει μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες.

Η λάθος ποσότητα φαγητού είναι σημαντικός παράγοντας αποτυχίας «στεγνώματος».

Κι αυτό γιατί η έξτρα ποσότητα που καταναλώνεται χωρίς να υπάρχει ανάγκη θα αποθηκευτεί με τη μορφή του λίπους. Γι’ αυτό εκπαιδευτείτε στην σωστή μερίδα βάσει των δικών σας ενεργειακών απαιτήσεων και στόχου

  • Το άτομο που θέλει να χάσει λίπος, συχνά προσπαθεί με ανορθόδοξο τρόπο αφήνοντας τον εαυτό του νηστικό για ώρες με αποτέλεσμα να πεινά έντονα στο τέλος και να οδηγείται σε υπερκατανάλωση φαγητού.

Το σταθερό ωράριο γευμάτων με μικρές αποκλίσεις ημερησίως βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση των ενεργειακών καύσεων του οργανισμού.

Κινητοποιεί ευκολότερα και το λίπος που είναι κατανεμημένο στην κοιλιακή χώρα. Προσπαθήστε να το έχετε κατά νου!

  • Το ίδιο σημαντικό είναι και η κατανάλωση της τροφής να μη γίνεται πολύ γρήγορα. Όταν συμβαίνει αυτό δεν προλαβαίνει ο εγκέφαλος να στείλει το αίσθημα του κορεσμού και άρα τρώει το άτομο παραπάνω ποσότητα από όση χρειάζεται. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη θερμοκρασία του γεύματος υποστηρίζουν οι μελέτες. Το κρύο φαγητό αργεί περισσότερο σε σχέση με το ζεστό φαγητό να στείλει το σήμα κορεσμού. Στοιχεία που έχουν αξία και πολλές φορές αγνοούνται.

απώλεια βάρους

Γι’ αυτό στην προσπάθεια απώλειας λίπους, να θυμάστε να τρώτε αργά το φαγητό σας και φροντίστε αυτό να είναι ζεστό!

  • Βασικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια απώλειας λίπους διατροφικά αποτελούν οι πρωτεϊνικές πηγές ενέργειας με χαμηλά λιπαρά αλλά παράλληλα με ικανή πρόκληση κορεσμού. Εντάξτε αυγά στη διατροφή σας, άπαχη πρωτεΐνη από κοτόπουλο και ψάρι, όσπρια στις σαλάτες σας και τυριά χαμηλών λιπαρών.

Το ίδιο σημαντικός σύμμαχος με την πρωτεΐνη, αποτελεί και το σύνολο των άπεπτων φυτικών ινών που συνολικά λαμβάνει ένα άτομο ημερησίως.

  • Οι φυτικές ίνες που κρύβονται στα φρούτα και στα λαχανικά, στα ακατέργαστα δημητριακά αλλά και στα όσπρια βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προκαλούν γρήγορο κορεσμό στο άτομο με σκοπό το έλεγχο της μερίδας που θα καταναλώσει. Επιπλέον τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποδίδουν λίγη ενέργεια σε μεγάλο όγκο τροφής, κάτι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια στεγνώματος.
  • Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων βοηθάει σημαντικά στην μείωση λίπους στο σώμα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη περισσότερου ασβεστίου, και ιδιαίτερα από τα γαλακτοκομικά, συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους, καθώς αυξάνει και το ποσοστό λίπους που χάνεται συγκεκριμένα από την κοιλιακή χώρα.

Φροντίστε να επιλέξετε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και συνδυάστε τα σε διάφορες εκδοχές με συνδυασμούς τροφών που μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Η κατανάλωση αλκοόλ επίσης αυξάνει την εναπόθεση λίπους στο σώμα, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει η προσπάθεια στεγνώματος.

Φροντίστε να μην υποτιμάτε την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Μπορεί να σας κάνει σημαντικό σαμποτάζ στην προσπάθεια. Μετριάστε την σε 4-5 αλκοολούχα ποτά εβδομαδιαίως.

  • Σημαντικός παράγοντας στη προσπάθεια στεγνώματος επίσης είναι η διαδικασία μαγειρέματος και η παρασκευή των γευμάτων. Μην υποτιμάμε την ύπαρξη κρυμμένων λιπών στα τρόφιμα εξαιτίας του μαγειρέματος, ειδικά στα τηγανητά. Όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει λίπος, είναι σημαντικό να φροντίζει να παρασκευάζει τα φαγητά του με μικρή ποσότητα λαδιού και να αποφεύγει να καταναλώνει συχνά έτοιμα φαγητά αμφιβόλου ποιότητας.

Συχνό διατροφικό λάθος επίσης είναι η υπερεκτίμηση των γευμάτων αναπλήρωσης μετά από έναν αγώνα ή μια προπόνηση.

  • Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη ενέργειας σε σχέση με όση δαπανήθηκε κατά την διάρκεια του αγώνα. Αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποτυχίας στην προσπάθεια απώλειας λίπους συνδυάζοντας την διατροφή με την προπόνηση, και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπολογίζονται διατροφικά σωστά οι ανάγκες αναπλήρωσης ώστε το άτομο να μην απογοητευτεί μένοντας στάσιμο.

Τέλος πολύ σημαντικό διατροφικό παράγοντα για απώλεια λίπους αποτελεί η εκπαίδευση του ατόμου σε κάποια τρόφιμα παγίδες.

  • Είναι μεν υγιεινά αλλά έχουν πολλές θερμίδες και χρειάζεται προσοχή η συχνότητα και η ποσότητα ένταξης τους στο διατροφικό τους πλάνο. Τέτοια τρόφιμα μπορεί να είναι οι ξηροί καρποί, οι φυσικοί χυμοί, το ταχίνι/ φυστικοβούτυρο, το αβοκάντο, τα παξιμάδια και άλλα αντίστοιχα τρόφιμα εξαιρετικής διατροφικής αξίας τα οποία απλώς θέλουν προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης γιατί το ενεργειακό τους περιεχόμενο είναι υψηλό.