Τι να κάνω για να φάει φρούτα το παιδί μου;

Να θυμάσαι ότι μιλάμε για εκπαίδευση. Διατροφική μεν, αλλά κι αυτή μια εκπαίδευση είναι.
Κι όπως συμβαίνει σε κάθε εκπαιδευτική προσπάθεια αλλαγής, παίρνει χρόνο.
Είναι πολλές οι μανούλες που θα “δουν” λίγο τον εαυτό τους πιθανόν σε αυτό το μικρό βίντεο.
Έχουν προσφέρει μια μπανάνα στο παιδί τους (ή κάποιο άλλο φρούτο) με όποιον τρόπο μπορεί να προσφερθεί και όλες μα όλες τις φορές τους έχει επιστραφεί!
“Γιατί δεν μου την ξεφλούδισες;”?
“Γιατί μου την ξεφλούδισες, ήθελα να το κάνω εγώ!”?
“Γιατί μου την έκοψες;”?
“Γιατί μου την καθάρισες;”?
“Κόψε την μου σε κομμάτια”?
“Γιατί μου την έκοψες έτσι;”?
…και η λίστα μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο, είμαι σίγουρη!
Να θυμάσαι ότι:
  1. Το παιδί μιμείται. Αν θες να τρώει φρούτα, καλό είναι να σε βλέπει να τρως φρούτα!
  2. Θα πετάξεις πολλές φορές φρούτα, μέχρι να δοκιμάσει και να τα εντάξει στην διατροφή του. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των φορών αυτών είναι διψήφιος (ας μην τον αποκαλύψω!).
  3. Να εκθέτεις το παιδί σου στα φρούτα, χωρίς πάντα να το πιέζεις να δοκιμάσει. Κόβε φρουτοσαλάτες καθημερινά, χωρίς να γκρινιάζεις πάνω από το κεφάλι του να δοκιμάσει. Απλώς δώσε το το οπτικό ερέθισμα.
  4. Να θυμάσαι ότι το φαγητό αποτελούσε και αποτελεί πάντα μια μέθοδο για να τραβάει το παιδί την προσοχή σου και να ασχολείσαι μαζί του. Θέλει χρόνο μαζί σου είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο, δεν θα φάει σε 5 λεπτά πολλές φορές, γιατί μετά απλά εσύ μπορεί να φύγεις από το χώρο και να επιστρέψεις στις δουλειές σου. Και εκείνο το ξέρει αυτό και συνειδητά θα σε “παιδέψει”.
  5. Πειραματίσου με συνταγές που μπλέκουν τα φρούτα με διάφορα άλλα υλικά κι έτσι ακόμη κι αν δεν τα τρώει εύκολα, θα τα τρώει κρυμμένα!
    • Πχ λιώσε λίγη μπανάνα με αυγό ή με αυγό και λίγο κουάκερ και φτιάξε εναλλακτικά healthy pancakes! Υπάρχουν άπειρες συνταγές στο διαδίκτυο που θα σε εκπλήξουν.
    • Εν όψει καλοκαιριού δοκίμασε και τις σπιτικές γρανίτες! Αλέθεις το φρούτο που θες να παρασκευάσεις, φρόντισε να είναι ώριμο για να είναι γλυκό στην γεύση, με λίγο μέλι (μόνο αυτά τα 2 υλικά αρκούν) και παγώνεις σε ειδικές φόρμες. Αντικατέστησε το παγωτό με αυτή τη σπιτική γρανίτα κάθε φορά που θα στο ζητήσει!
Καλή επιτυχία!